Mina tankar om träning…

Sedan barnsben har jag tyckt om att röra mig fysiskt. Tidigt lärde jag mig gå och även cykla. Nu som då gav det mig en känsla av frihet. Nyfikenheten över att upptäcka och se nya platser skapade ett inre lugn i mig. Det gör det än i dag. Att utforska och lära känna nya omgivningar gör jag idag främst på två olika sätt, iförd löparskor eller på enduro motorcykeln.

Under barndomen spenderade jag i stort sett all min vakna tid utomhus på cykel, mc, eller med någon aktiv lek. Jag tänkte inte på att jag rörde mig så mycket och fick en massa träning – jag lekte ju bara. När jag var sjuk, vilket inte var ofta, stod jag i något av villans fönster och grät över att jag inte kunde vara utomhus och upptäcka nya saker och leka lekar. Det var som om något fattades mig – som att jag inte riktigt kände igen mig själv. Det som jag saknade har jag kommit på i vuxen ålder, det var leken/träningen jag saknade.

Jag provade en del olika sporter under min uppväxt; ishockey, bordtennis, tennis, bandy, innebandy men det var motocross/enduro jag riktigt brann för. Det var sporten som var med mig i mina tankar varje dag året runt, sporten som hade säsong året runt, hela tiden. Tjusningen för mig i enduro är att det är bara jag själv som bestämmer och utför momenten. Det finns ingen annan att lita på. Det finns ingen annan att skylla på om något inte går enligt plan. Det är helt och hållet upp till mig. Det är jag och mc med naturen.

För mig är träning tid för mig själv – i mig själv – med mig själv. Innan, under eller efter mina träningar kommer jag ofta på nya idéer, löser något hinder eller får klarhet i någon fråga jag själv har. Jag tränar ofta ensam vilket för mig skapar större utrymme att kunna reflektera och känna av hur jag mår och vad jag ska göra härnäst. Jag tränar för att jag mår bra av träning, utvecklas både fysiskt och psykiskt – och för att jag vet att jag inte mår bra av att inte träna. Jag blir rastlös, stel och obalanserad.

Något ”konto timmarna ska in på” har jag inte och har aldrig haft. Jag har inte förstått innebörden av det, då träning för mig är färskvara och inte går att konserveras och ta fram flera veckor senare. Jag är inte bättre än mitt senast träningspass. För mig är träning förenat med glädje, rekreation, välmående och utveckling. Jag ser det som en investering i mig själv, i min kropp, min knopp och min själ.

Det är ingen uppoffring, plåga eller måste. Jag har ingen träningsdagbok eller något schema jag följer. Jag följer min känsla och lyssnar på kroppens signaler. Dom signalerna har jag lärt mig att tyda efter över 30 års elitidrottande, där jag lagt otaliga timmar på träning år efter år. Ibland signalerar kroppen att jag inte ska träna, även då lyssnar jag. Det kan vara att jag bara är sliten eller så har jag en infektion i kroppen. Min tumregel är att aldrig träna med feber, halsont eller infektion i kroppen – det kan få allvarliga konsekvenser. Känner du att du inte vet hur du ska träna så finns det i dag hur mycket hjälp som helst att få. Jag kör mina enduro skolor där jag delar med mig av mina erfarenheter och lärdomar jag fått under min karriär.

Träning för mig är att ha ett mål. För att nå målet behövs en rutin. Efter det gäller det att repetera rutinen.

Så oavsett om du vill känna dig friskare i kroppen och bli av med några extrakilon, genomföra Vasaloppet eller köra Gotland Grand National, så måste du hitta en balanserad rutin som tar dig till ditt mål. En av de viktigaste aspekterna av att nå målet är: tid. Det kommer ta av din tid. Är du villig att investera av din tid i dig själv? För tid har du! ( Vi vuxna scrollar i snitt 4-5 tim per dag på olika sociala medier etc )

Så när du väl är igång med din resa mot målet, se till att det är kul. Visst, du kommer säkert att få träningsvärk. Omfamna värken och ge dig själv en klapp på axeln och gratulera dig själv till att du kom ut i löparspåret, ner i simbassängen eller ut på cykel rundan. Även om stelheten och träningsvärken gör sig påmind, så fortsätt att repetera för det ger utveckling. Se resan mot målet som ett roligt, utvecklande och spännande äventyr. Det är trots allt så många fler timmar du lägger ner på att ta dig till målet – än att genomföra själva loppet eller tävlingen. För mig är tävlingen ”grädden på moset”. Det är själva skörden av den sådd du gjorde för många månader sedan.

Inom träning lär jag mig nya saker hela tiden. Det skapar mer nyfikenhet och ger mig mer lärdom om det jag vill fylla mitt liv med.

Ha en fantastiskt skön tränings sommar och glöm inte bort att repetera.

Varma hälsningar Calle


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.